Informasjon ved dødsfall
Akutt hjelp ved dødsfall
Mange er helt uforberedt når et dødsfall inntreffer. Noen ganger er det behov for akutt hjelp. Dette avhenger av hvor dødsfallet har skjedd, og om det må tas spesielle hensyn. Det er normalt å føle seg paralysert. Vi er tilgjengelig for deg med akutt hjelp døgnet rundt.
Henting av avdøde
Vi kan rykke ut på kort varsel og stå for umiddelbar henting av den avdøde. I samtale med deg avklares det hvor det er naturlig at avdøde oppbevares frem til gravferden.
Dødsannonse
Dødsannonsen bekjentgjør en persons bortgang. Mange opplevelser at støtte og omsorg fra andre gjør det lettere å bearbeide et dødsfall. Annonsen kan rykkes inn med en gang tid og sted for sermonien er avklart. Man kan også publisere dødsannonsen i etterkant av sermonien eller ikke det hele tatt. Du bestemmer selv hvorvidt det er ønskelig å publisere dødsannonse. Vi bistår med prosessen av utforming og publisering, samt plass på digital minneside.
Planlegging / hjemmebesøk
Etter et dødsfall er det vanlig med en planleggingssamtale mellom familien og oss. Å avtalte et tidspunkt for denne samtalen er ofte noe av det første som må gjøres. Som etterlatt kan du oppleve mange spørsmål å ta stilling til når begravelsen skal planlegges. Noen spørsmål kan være kjente, mens andre er man kanskje ikke klar over at man må ta stilling til. Sammen blir vi enige om hva som er viktig å ta stilling til før seremonidagen, og hvilke formaliteter som kan vente til etter begravelsen. En planleggingssamtale varer gjerne et par timer. Vi utarbeider en oversikt over hva som skal gjøres, hvem som skal gjøre hva og når. Vi sørger for at nødvendige dokumenter utfylles korrekt og vi tar stilling til valg av kiste, gravsten, blomster og mer. Pårørende sammen med begravelsesbyrå velger ut salmer til seremonien, mens vi tar oss av trykking av programmene i henhold til ønsket innhold og design. Du kan se og høre salmer her
Gravferdsstønad gjennom NAV
NAV kan gi opptil 28 677 kroner til å dekke faktiske og nødvendige utgifter til gravferden. Når avdøde var over 18 år, blir gravferdsstønaden avkortet mot 1) formue, 2) tjenestepensjon utbetalt for måneden etter dødsfallet, og 3) forsikringssum og lignende som blir utbetalt som følge av dødsfallet. Når avdøde var under 18 år, blir det gitt en uavkortet gravferdsstønad med opptil 28 677 kroner til å dekke utgifter til gravferden.
Søknad om gravferdsstønad gjøres på nett, og vi hjelper deg fylle ut de nødvendige skjemaene. Les mer om NAV sine regler for stønad her.
Til seremonien
Kister og urner
Valg av kiste eller urne kan være vanskelig. Vi tilbyr et stort utvalg for å imøtekomme de fleste ulike ønsker. Se våre Kister
Blomster
Via bedriften, Ritas blomsterbinderi, kan vi tilby god ekspertise innen blomsterbinding. Vi kan sette et flott og verdig preg på sermonien. Valg av blomster gjøres av de etterlatte med assistanse og innspill fra oss.
Sang og musikk
Sang og musikk er for mange en svært viktig del av seremonien, uansett seremoniform. Det musikalske er ofte med på å sette stemningen og rammen for hele høytideligheten sammen med det som sies, og det kan være med på å understreke og poengtere nettopp dette. Se mer om våre salmer og solister her
Minnesamvær
Etter seremonien kan det være godt å samles til et minnesamvær. Fellesskap med familie og venner kan være av stor betydning i en vanskelig tid og en god hjelp i ens eget sorgarbeid. Et minnesamvær kan gjennomføres på mange ulike måter og gir familie og venner tid og rom for å dele minner og vise hverandre støtte og omsorg. Minnesamvær holdes normalt hjemme eller i et leid lokale. Vi kan veilede og gi informasjon om de mulighetene som finnes i nærheten av der begravelsen finner sted. Vi kan sørge for bestilling og pynting av lokale, samt bevertning.
Programhefte
Etter at innholdet i seremonien er fastlagt, er det naturlig å sette opp et program (sanghefte). Oppsettet kan variere i forhold til type seremoni, men gir en oversikt over innholdet i seremonien. Snakk med oss for å se ulike eksempler.
Eller gå inn på https://www.inmemory.no/inspirasjon for inspirasjon.
Kistetransport
Som del av den praktiske gjennomføringen står vi for trygg og respektfull transport av den avdøde til stedet hvor seremonien holdes, samt til gravsted eller krematorium i etterkant av seremonien.
Seremonitype
De fleste har behov for en seremoni, mens noen velger gravferd uten seremoni eller har en enkel markering ved kisten, urnenedsettelsen eller ved en askespredning. Det kan derfor være nyttig å stoppe litt opp og tenke igjennom hvilken type seremoni eller markering som best ivaretar etterlatte og venners behov og avdødes ønsker.
Etter seremonien
Transport til krematorium
Vi ordner transport til krematorium på en verdig og fredfull måte. Samtidig sørger vi for å følge forskriftene som eksisterer for dette. Til opplysning kan deler av utgiftene ved transport dekkes av NAV.
Kondolanseprotokoll/Minnebok
En kondolanseprotokoll kan for de etterlatte bli en personlig og verdifull minnebok, full av hilsener og velvalgte ord fra den avdødes venner og familie. Etter seremonien vil de etterlatte få tilsendt en minnebok med bilder fra seremonien.
Gravstein og gravmarkering
Valg av gravstein er blant de største avgjørelsene i forbindelse med dødsfall. Vår leverandør av gravstein Eidsvoll Naturstein kan imøtekomme mange ulike preferanser hva angår estetikk og pris. I tillegg kan vi ordne med en fin gravmarkering før steinen er på plass — Oftest er denne i form av et enkelt kors.
Urnenedsettelse
Etter kremasjon er det normalt at askeurnen oppbevares på krematoriet eller kontoret på den aktuelle gravlunden frem til nedsettelse. Nedsettelse skal i følge loven skje senest 6 måneder etter dødsfallet. Tidspunkt for urnenedsettelse kan gjerne avtales gjennom vårt byrå eller direkte med gravlundskontoret. Selv om det normalt ikke arrangeres seremoni rundt nedsettelsen, vil noen ha et ønske om å ha f.eks. en prest tilstede. Kirkegårdsarbeider eller utvalgt familiemedlem står for nedsettelse av urnen.
Dersom det skal opprettes et nytt urnegravsted, er det anbefalt at pårørende tar kontakt med den aktuelle gravlundens/kirkens kontor for avtalt om å velge ut gravsted.